LogoTre
Lindholt Data
- 36 år med data så folk forstår det.
Klikk + i venstremenyen for å åpne undermenyer. OS Unknown leser Mozilla
Skip Navigation Links.   
 

RFID merker (elektroniske øremerker)

 

 

Regler (kortversjon). Det elektroniske merket skal sitte i venstre øre og det visuelle i høgre. Det nye dyreholdsnummeret har 7 siffer og tildeles av mattilsynet. Det tildeles ved første bestilling av RFIDnummer. Individnummeret skal ha 5 siffer der det første er det siste i året dyret er født.
Det blir ikke påbud i 2008, men EU vil påby dette i løper av 2009. Da vet vi hvordan det vil gå her også.
Pass på hvis du fyller ut gamle bestillingsskjema med bare plass til 4 siffer at du må skrive alle 5, ellers kan risikerer du få et nummer du ikke kan/vil ha.

MT siste nytt. Det er nå like vel lov å merke (om) voksne dyr med RFID så lenge de beholder identiteten. Det vil si at det blir prod.nr. + 4 siffer og ikke det nye 7-sifrede+ 5 siffer identitet. MT forstår ikke at et dyr med merke 4025 egentlig heter 20044025. Dette gjelder kun dyr født før 2006. MT tenker for å finne ut om det også kan godta samme prinsipp for dyr født 2006 og 7. I og med at dyr som selges må skifte ut RFIDmerket ved salg, ville det være fornuftig å godta bytting i egen flokk også. Det er ikke mulig å ha 2 RFIDmerker i samme dyr da det ikke er mulig å lese 2 merker som er for nær hverandre. De nekter imidlertid bruk av RFID sim kvitt marke!
Men, her rår ikke fornuften, de forlanger at RFIDmerket må bli det tredje merket.

Kan vi som sauebønder ha nytte av merkene?

Siden det ser ut til at slakterier tar merkostnaden med merkene er det kanskje ikke så farlig om vi ikke drar noe nytte av dem?
Jo, vi bør vel forsøke å få noe ut selv også. Siden sauebønder også er mennesker kan vi gjøre feil som er irriterende leie å finne. Det er dessuten mange muligheter til å spare arbeid og effektivisere en del arbeider.

Her er noen eksempler og forslag til utstyr som trengs for oppgaven.

  • Paring: Her kan PDAer tilby forslag på vær sortert etter hvem som er minst i slekt og har høgest indeks. Fungerer på store og små besetninger, semin og paring blandet. Viser også aktuell for omløp i paringslista.
    Lesestaven HHR kan brukes til å registrere paring (ikke semin) når antall værer er under 11 om gangen.
  • Veiing av lam vår og høst. Her trenger vi f.eks.
    • Lesestav som vi kan skrive på ca kr. 5000 og den gamle vekta
    • PDA med leser ca kr 5000 og den gamle vekta. Lesestav med BT kan også være leser for PDA.
    • Vekt som samtidig leser både vekt og nummer, fra under 20 000 til over 100 000 avhengig av merke.
      Tilleggsutstyr til gammel vekt, under 15 000
      Led-Vekt koster ca 8600 og gjør gamlevekta til både autovekt og gir info til manel vending av sorteringsporter.
  • Registrere fostertelling direkte og rett.
    • Lesestav som ovenfor.
    • PDA med leser som ovenfor.
  • Registrere slipping/ hjemkomst beite direkte og rett.
    • Lesestav som ovenfor, der slipp/hjem kan registreres hver for seg, eller sammen med vekt.
    • PDA med leser som ovenfor, der slipp/hjem kan registreres hver for seg, eller sammen med vekt.
    • Vekt som samtidig leser både vekt og nummer (som over), der slipp/hjem kan registreres hver for seg, eller sammen med vekt.
  • Sortering. PDA med leser har mest funksjoner. F.eks. livlam kan sorteres i liste og PDAen vil svare ja eller nei på om dyret står i lista. Rette dyr merkes og telles opp. Skjermen viser hvor mange som er funnet av totalt. Det spiller ingen rolle om samme leses flere ganger.
    Det er nå ny gruppefunksjon der dyr kan leses inn i grupper, lam kan tildeles søyas gruppe mm. Det kan velges fra gruppe og gruppen kan når funnet overføres slipping. Se peker til blogg nederst.
    HHR får med gruppenummer fra Led-Sau. Den kan vises når nummer leses og den kan endres. HHR viser kjønn på lam og ved høstvekt vises også indeksen til lammet. Kan disponere lam til slakt eller påsett. Dette kan være nyttig ved høstveging/sortering.
  • Lamming. Dette er en komplisert oppgave, så her er det bare PDA som kan anbefales.
    Lamming skrives raskere på PDA enn på papir også uten å bruke leser.
Dette er prøvd ut i praksis og fungerer bra og har gevinst både i tid, personell og nøyaktighet. I dag er det kun Led-Sau som håndterer data ut og inn for alle enheter så langt jeg kjenner til. Det arbeides kontinuerlig med å følge opp alt nytt som kommer.

Hvilket utstyr

Her er en enkel oversikt over kjent utstyr som skal kunne brukes i henhold til lista over. Alt nedenfor kommuniserer med Led-Sau, men alle er ikke like integrerte. Data kan overføres til Sauekontrollen via Led-Sau, Det er egen Mini Led-Sau for PDAer.Led-Sau takler 3 forskjellige eieridentiteter (prod.nr.). De mest integrerte er merket med !

Type utstyr Merke Kommentar
PDA m telefon! GT I700 Robust med kamera og GPS. Se også under utrtyr. Vil kunne brukes med RFID-leser som sender nummer via "Blue Tooth". Selges av oss
PDA m telefon! Nautiz X3 og X5 Robust PDA med telefon, les mer under utstyr da vi selger denne.
PDA ! Dell AXIM 51 alle undergrupper Grei PDA som også kan utstyres med RFID leser i CF port. Går også fint med BT-leser. Produseres ikke lengre
PDA ! HP iPAQ 2xxx Har egen CF port til montering av leser som Dell. Lages ikke mer. Vil også kunne brukes med RFID-leser som sender nummer via "Blue Tooth".
PDA ! HP iPAQ 114/214 Grei PDA, men 114 har ikke CF port, kan bruke BT-leser. Lages ikke mere.
PDA/telefon! HTC HD 2 Avansert telefon som også er PDA, 4,3" skjerm Vil kunne brukes med RFID-leser som sender nummer via "Blue Tooth".
Vekt! Led-Vekt. Oss Nessemaskin og Moen Til montering som erstatning til gammel klokke. Sender veiedata og nummer direkte til PDA eller PC trådløst. Her vises aktuelle data på dyret i vekta. Snakker også og sier det du har bruk for. Kan veie automatisk med PDA i lomma. Er en del av Led-Sau
Vekt LG, Fjøssystemer Hel/halvautomatisk vekt og sorteringssystem med 3 til 9 grupper. Det arbeides med sorteringskriterier. For store besetninger.
Vekt Atec Har ikke kjennskap til veiekassen, men veiebjelker og hode er bra. Veiehode må koples til PC for uttak av data. Antakelig eget program for uttrekk av data.
Vekt ! Knarrhult God vekt med mange funksjoner. Flott løsning for sikker sortering. Hodet må koples til PC og eget program trekker data ut. Nummer kan tastes manuelt. Tung å flytte, men stabil mekanisk. Stor kapasitet. Finnes i 2 utgaver, manuell og helautomatisk. Sorterinsfil legges over fra Led-Sau.
Vekt ! Nessevekt Grei vekt. Data flyttes med minnepinne. Mangler mulighet for inntasting om merket ikke er lesbart eller mangler. Enkleste overføring og fungerer fint under veiing.
Vekt ! Biocontroll Robust vekt fra manuell til helautomatisk med sortering. Bruker HHR staven til data og har da alle tilleggsfunksjoner som Led-Sau gir staven ved manuell bruk over til veiing. HHR koples til panelantenne under veiing.
Lesestav ! HHR 3000 Grei til lesing og enkle registreringer. Fin til tasting fra eldre vekt etter lesing av nummer. Robust og sikker. Ikke til lamming. Finnes med flere antenner med forskjellig rekkevidder. Kan også brukes som leser til "Knarrhult" og er dataholder for Bio-Vekta. Komuniserer direkte med Led-Sau.
Stav med "Bluetooth" kan sende nummer trådløst til PC og/eller PDA/telefon og derved fungere som leser til disse.
Aktuelle lesere 134,2 kHz

BT-leser som komuniserer med alt utstyr med Blue Tooth og TLP10AA som passer i CF-port. Testet OK PDA
Begge selges av oss for 2 400.

HHR selges av Os husdyrmerke. Testet OK mot PC, via "Blue Tooth" både PC og PDA.

Blogg med praktiske erfaringer med bruk av utstyr

 

I dag er det bare vi som leverer egen leser som fungerer og det er vår BT leser, se under utstyr.
Lesestaven til Biocontroll med BT fungerer fint Det finnes også en panelleser som vi lager for fungerer fint.

 


For mer informasjon, ring oss på telefon 625 96048 eller Ring Per på Skype